El divendres 18 de novembre, la delegada del Govern a Catalunya, M. Eugènia Gay; el secretari general per al Repte Demogràfic, Francesc Boya, i el subdelegat del Govern a Barcelona, Carlos Prieto, van visitar el Consell Comarcal de l’Alt Penedès per fer una reunió amb els alcaldes i les alcaldesses de la comarca.
M. Eugènia Gay va explicar que un dels objectius de la Delegació és “visitar tots els territoris i reunir-se amb els alcaldes i alcaldesses per conèixer els problemes i les inquietuds dels municipis”. També va dir que el Govern d’Espanya és plenament conscient del paper cabdal que tenen els ajuntaments, de la seva vocació de servei i de l’eficàcia com han gestionat i gestionen els recursos humans i econòmics: “La gestió de la pandèmia de la covid ho va demostrar i la gestió de l’acollida a les persones refugiades d’Ucraïna ho ha tornat a demostrar”.
La delegada va anunciar dues iniciatives del Ministeri de Política Territorial: l’app “Carpeta ciutadana”, on tothom podrà consultar les seves dades, béns i tràmits relacionats amb l’Administració de l’Estat, i el servei de proximitat “L’Administració a prop teu”, per als municipis d’entre 500 i 8.000 habitants.
M. Eugènia Gay va repassar alguns temes com els fons europeus per a la digitalització, l’increment de les inversions de l’Estat a Catalunya, la sentència de les plusvàlues municipals o la complexitat de la situació demogràfica a als petits municipis de Catalunya.
Francesc Boya va explicar la raó de ser de la Secretaria General per al Repte Demogràfic: combatre el desequilibri entre el món rural i el món urbà. Boya va parlar “d’un país a dues velocitats: mentre les ciutats xuclen els diners en innovació i equipaments, als pobles la població està envellida i masculinitzada. Per contra, cada dia som més conscient que el món rural necessita gent perquè mantingui l’ecosistema”.
Als petits municipis és molt difícil generar projectes tractors i cal molta imaginació per part de tothom. “S’ha d’invertir en talent i fer polítiques específiques per al món rural per fer els pobles més interessants per als joves i les dones”.
Un dels reptes més importants és la connectivitat (garantir una connexió ràpida a Internet); també cal digitalitzar les PIME i capacitar la població (especialment la gent gran) perquè pugui accedir al món digital.
Els alcaldes i alcaldesses de l’Alt Penedès van plantejar alguns dels temes que els preocupen: la seguretat ciutadana, les ocupacions delinqüencials, les limitacions de mobilitat per manca de transport públic, la impossibilitat de contractar tècnics per fer projectes i accedir a les subvencions, les revisió de les polítiques socials per a les persones que ni treballen ni volen treballar, l’estació de regionals i la parada de l’AVE a Vilafranca.
Xavier Lluch, president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, va demanar que des del Govern de l’Estat es tingui en compte que els petits ajuntaments no poden competir amb els ajuntaments grans quan es convoquen línies de subvenció amb concurrència competitiva; també va demanar que no es demorin les obres d’ampliació de l’AP-7 i que es reverteixi, com més aviat millor, la normativa sobre la crema de restes vegetals.